NIEUWLEUSEN – De controle vergt vast enige inspanning, met een middelbare school en een sportkantine binnen de muren, maar in en rond Kulturhus De Spil in Nieuwleusen mag niet gerookt worden. Dus ook niet op het plein voor de ingang of bij de fietsenrekken. Dat meldt RTV Oost.

Bij de drie toegangswegen naar het splinternieuwe kulturhus zijn borden geplaatst die aan duidelijkheid niets te wensen over laten; hier mag niet worden gerookt. Volgens manager Stefan Keijzer is dit de eerste gehele rookvrije zone in Nieuwleusen en zelfs in de gemeente Dalfsen. Het gebied rookvrij maken is een idee van het bestuur van De Spil.

Bij De Spil sporten honderden kinderen uit Nieuwleusen en omgeving, de bibliotheek is er gevestigd, welzijnswerk en natuurlijk de middelbare school het Agnieten College. Pal ernaast zit een basisschool. Roken past niet in deze omgeving, aldus het bestuur.

Wethouder Jan Uitslag steunt het initiatief, maar vindt dat zoiets niet uit de koker van de gemeente moet komen als ‘het opgeheven vingertje van de gemeente’. Een dergelijk initiatief moet vanuit de samenleving komen.

Er geldt al wel een rookverbod bij sportpark Gerner; op de zaterdagen mag er tot 14.00 uur niet gerookt worden vanwege de aanwezige jeugd.