Het vleermuizenhotel is gemaakt van hout en torent zes meter boven de grond uit (foto: Johan Bokma Fotografie)

 

NIEUWLEUSEN – De Hulsterplas en het vleermuizenparadijs. Het zou zo maar de titel van een spannend boek kunnen zijn, maar het ligt toch iets anders. Leerlingen Ireen, Stefanie, Loes en Marit van CBS De Zaaier in Nieuwleusen ontwierpen een vleermuizenparadijs en kunstenaar Eric Schutte werkte het uit. Vrijdagmiddag werd het zes meter hoge bouwsel onthuld aan de Hulsterplas. Twee jaar geleden wonnen de meiden de provinciale prijsvraag ‘Groen, Groener, Groenst!’ en nu is hun idee dan toch echt gerealiseerd.

Rond het verblijf zijn bomen aangeplant die insecten en nachtvlinders aantrekken die op hun beurt weer op het menu van de fladderende nachtdieren staan. Volgens vleemuizenkenner Theo Douma leven er rond de Hulsterplas allerlei soorten vleermuizen, variërend van de gewone- en ruige dwergvleermuizen tot rosse vleermuizen, laatvliegers, grootoorvleermuizen en zelfs watervleermuizen.

De prijsvraag prikkelde kinderen tussen de tien en twaalf jaar van vijf basisscholen om iets te ontwerpen waarin dieren kunnen wonen. De provincie Overijssel kwam op het idee van de ontwerpwedstrijd om kinderen meer bewust te maken van de natuur in hun eigen omgeving en om hen op die manier te stimuleren lekker buiten te spelen, in het groen.

 

(foto’s: Johan Bokma Fotografie)