OVERIJSSEL/ZWOLLE – In Zwolle liepen actiegroepen uit Overijssel en Gelderland zaterdagmiddag een protestmars om te demonstreren tegen de uitbreiding van Lelystad Airport. Het was onderdeel van een landelijke protestactie waarbij bewonerssgroepen en milieuorganisaties de straat op gingen om te protesteren tegen groei van luchthavens in Nederland.

Wat gebeurde er in Zwolle?

Onder meer actiegroep HoogOverijssel, Red de Veluwe en Hoog Over Wesepe hielden een protestmars. Die begon ‘s middags in het Wezenlandenpark in Zwolle. Tijdens de bijeenkomst spraken de directeur van Greenpeace, het Tweede Kamerlid Suzanne Kröger (GroenLinks) en Leon Adegeest van HoogOverijssel. Oud-politicus Jan Terlouw zou de openingshandeling verrichten, maar moest de manifestatie afzeggen.

Wie organiseerde het protest?

Het protest was onderdeel van een landelijke manifestatie tegen groei van luchthavens. De demonstratie is bedacht door het Landelijke Bewonersberaad Luchtvaart (LBBL) en milieuorganisatie GreenPeace. Het bewonersberaad is een samenwerking van bewonersorganisaties rond zes luchthavens. Deze groep is vorige maand opgericht. De organisatoren riepen om met rode attributen te komen, om een rood signaal af te geven aan de overheid.

Werd er alleen in Zwolle gedemonstreerd?

Nee, in zes plaatsen gingen bewonersgroepen en milieuorganisaties vanmiddag de straat op. De protesten waren tegelijkertijd in Amsterdam, Eelde, Eindhoven, Maastricht, Rotterdam en dus ook in Zwolle.

Waarom werd er gedemonstreerd tegen Lelystad Airport?

De manifestatie richtte zich op de gevolgen van de uitbreiding van Lelystad Airport. Vakantievluchten van Schiphol moeten uitwijken naar Lelystad, om de grootste luchthaven van ons land te ontlasten. Het blijkt dat door de uitbreiding, die voor april 2020 staat gepland, vliegtuigen langdurig laag over Gelderland en Overijssel vliegen. Omwonenden van de routes zijn bang voor geluidsoverlast.

Hoe komt het dat de gemoederen zo hoog zijn opgelopen?

Vorig jaar ontdekte actiegroep HoogOverijssel fouten in de milieuvergunningen. Het vertrouwen in de overheid is bij de omwonenden inmiddels flink gedaald. Het vakantievliegveld zou volgend jaar april openen, maar dat is inmiddels al een jaar uitgesteld. Verschillende actiegroepen verzetten zich intussen met hand en tand tegen de laagvliegroutes van en naar de nieuwe luchthaven.