DALFSEN – Als je als festival pretendeert aan communityvorming te doen, dan is het wel zo logisch dat je tijdens je evenement ook de lokale community erbij betrekt. Daarom geeft The Living Village Festival – dit jaar van 18 tot en met 24 juni – inwoners van Dalfsen woensdag 20 juni de helft korting op een toegangskaart. “Vorig jaar kwamen al veel Dalfsenaren een kijkje nemen”, zegt Nora van den Berg, een van de organisatoren. “Maar we hopen dat ze nog dichter bij ons en het terrein komen.” Rutger Schols schrijft erover in regionaal dagblad De Stentor.

The Living Village Festival wordt deze maand voor het tweede achtereenvolgende jaar aan de boorden van de Vecht gehouden. Het draait er om milieueducatie, kennisdeling, gemeenschapsvorming, kunst en ambachten. Een harmonieus geheel, waar bezoekers via spiritualiteit in hogere sferen belanden. Uiteindelijke doel is de realisatie van een dorp met huizen van levende bomen. Het liefst in Dalfsen, maar mogelijk ergens anders.

Maar ook de mensen van The Living Village Festival weten dat je een levend dorp niet zomaar even bouwt. Daarom is contact gezocht met de gemeente Dalfsen, om te kijken of de huidige regelgeving toereikend is om een dergelijke leefgemeenschap op te richten. Lastig, maar de festivalorganisatie ziet wel mogelijkheden. “In 2021 treedt een nieuwe Omgevingswet in werking”, heeft Babette Aleida onderzocht. “We vermoeden dat die de bouw van alternatieve woningen zal vergemakkelijken.”

Om het geluid te laten horen aan de lokale bevolking is er dit jaar een speciale Dalfsendag in het leven geroepen. Inwoners van de gemeente Dalfsen krijgen woensdag 20 juni de kans om voor helft van het geld het terrein op te wandelen. En te genieten van muziek, dans en seminars. “We moedigen bezoek aan. Ook om echt aan activiteiten deel te nemen, en niet alleen rond te kijken. Maar dat mag natuurlijk ook.”

Thematisch gaat het festival ook terug naar de vroegste geschiedenis van Dalfsen. Naar de tijd dat het dorpje nog ‘des alfen heim’ heette, verwijzend naar een rijk van elven. Op de betreffende Dalfsendag vindt een optocht naar te toverboom plaats, waarbij kinderen van plaatselijke basisscholen de boom met hun zelfgemaakte elfensleutels zullen openen. “De elfjes en de natuurgeesten kunnen zo het levende dorp bezoeken”, aldus Babette Aleida.