Ben Schrijver (foto: DalfsenNet)

 

 

DALFSEN – Om meer grip te krijgen op regionale samenwerkingsverbanden en deze efficiënter en goedkoper te laten verlopen, wil Ben Schrijver van D66 samen met de andere partijen binnen de gemeenteraad een vinger aan de pols gaan houden. “Een strakkere regie vanuit de lokale politiek is goed voor de democratie en de portemonnee”, stelt het raadslid van de eenmansfractie. Gemeenten werken regionaal steeds vaker samen, bijvoorbeeld om de provinciale economie te versterken of in de veiligheidsregio om rampen te voorkomen of te bestrijden. Ook op het gebied van zorg, cultuur en energie gebeurt dit al.

 

Een groot deel van de vele miljoenen euro’s die gemeenten bijvoorbeeld uitgeven aan de jeugdzorg, verloopt via een zogenoemde gemeenschappelijke regeling. Of dat zorggeld goed wordt besteed en of inwoners echt de beste zorg krijgen, dat is voor de gemeenteraad lastig te controleren. Samen met de collega-raadsleden wil D66 daar meer inzicht en invloed op krijgen.

Volgens D66 kan de regionale democratie op verschillende manier worden versterkt. Twente is koploper. Daar bestaat inmiddels een speciale raad met afgevaardigden uit de diverse gemeenteraden. “Je kunt ook denken aan digitale consultatie van raadsleden voorafgaand aan de besluitvorming van de samenwerkingen zelf. Het is maar net welke manier het beste bij onze regio past”, aldus Ben Schrijver die het onderwerp vanavond wil aanzwengelen tijdens het begrotingsdebat van de gemeente Dalfsen.