(afbeelding: Brabants Koiparadijs)

 

 

DALFSEN – Het moet wel heel raar lopen als het collegevoorstel om ondernemers de mogelijkheid te geven elke zondag hun winkel te openen maandag 25 maart niet door een meerderheid van de raad wordt aangenomen. De ChristenUnie liet maandagavond weten uit principiële redenen tegen te zijn en merkte tevens op dat het college het oor had laten hangen naar de ondernemers. Luco Nijkamp noemde het voorstel ‘een extreme keuze op een enkel economisch spoor’ en was verbaasd dat wethouder André Schuurman zich bij het voorstel louter had gebaseerd op gesprekken met ondernemers. “Van evenwichtige benadering is totaal geen sprake”, voegde hij toe. “Het collegevoorstel gaat met opening op iedere zondag verder dan de ondernemers ooit hadden durven dromen.” Binnen de CDA-fractie heerst vooralsnog enige twijfel. Niet iedereen is voor.

Het onderwerp had aardig wat mensen op de been gebracht. Liefst zeven insprekers uit alle geledingen van de bevolking deden hun zegje, waaronder Pieter van Gurp, de 97-jarige emeritus predikant uit Dalfsen. Hij pleitte voor het in de ijskast te zetten van de zondagopenstelling en verwees in dat verband naar een poll van regionaal dagblad De Stentor. Daaruit bleek 50 procent tegen de zondagsopenstelling te zijn, 46 procent was voor en 4 procent had geen mening. “Een heel groot gedeelte van Dalfsen ziet koopzondagen niet zitten. En dan heb ik de lezers van het Nederlands Dagblad of het Reformatorisch Dagblad nog niet eens genoemd. Door dit besluit gaan veel christenen zich gekwetst voelen”, aldus Van Gurp.

Albert Huisjes van Albert Heijn in Dalfsen en Johan Neppelenbroek van Coop in Lemelerveld somden vooral de economische voordelen op, alsmede het feit dat inwoners niet meer naar elders hoeven. Het gros van de fracties is voor de zondagopenstelling en steunt daarmee het collegevoorstel waarin alle ondernemers in de gemeente Dalfsen de deur van hun winkel zondags van 12.00 uur tot 18.00 uur mogen openen. In Heino, Raalte, Zwolle en Hardenberg zijn de winkels al op zondag geopend. In Ommen wordt er druk over gepraat.