(foto: Johan Bokma Fotografie)

 

 

DALFSEN – Onder het motto jong geleerd is oud gedaan werd dinsdagavond in Dalfsen het allereerste publieke laadpunt voor elektrische auto’s in gebruik genomen in de tot nog toe grootste Europese aanbesteding door de provincies Overijssel en Gelderland. Dat gebeurde voor het gemeentehuis in Dalfsen door twee kleine meisjes die hun door stroom aangedreven wagentje tussen de twee vol-elektrische auto’s bij de openbare laadpaal parkeerden. Dat wethouder Jan Uitslag en gedeputeerde Annemieke Traag de stekkers van de stroomwagens in de laadpaal staken was vooral een symbolische actie. Er staan immers al de nodige laadpalen in de gemeente Dalfsen, al is dit exemplaar wel speciaal omdat het echt de allereerste is in genoemde Europese aanbesteding. Een primeur voor de Vechtdalgemeente en dat was niet voor niets, “want”, zo verwoordde gedeputeerde Annemieke Traag, “Dalfsen heeft een voortrekkersrol op het gebied van duurzaamheid.”

In woonwijken, centra en andere druk bezochte locaties in 43 gemeenten in Overijssel en Gelderland worden de komende vier jaar liefst 2.250 laadpalen met elk twee stroompunten neergezet. Ongeveer de helft komt in onze provincie te staan. Dat is een verviervoudiging ten opzichte van nu. Daarmee wil het Rijk mensen stimuleren om te kiezen voor een volledig elektrische auto of een zogenoemde plugin hybride. De aanleg, het beheer en het onderhoud gebeurt door de bedrijven Ecotap en Allego. Hoe het werkt? Welnu, bewoners van een hofje of een flat of ondernemers op een bedrijventerrein, kunnen een laadpaal aanvragen. Die aanvraag wordt vervolgens getoetst en na goedkeuring wordt het betreffende stroompunt aangelegd. Vervolgens is het een kwestie van de auto aanmelden, de kabel aansluiten en de accu’s vullen zich met prik uit het net.

Wethouder Jan Uitslag: “In de gemeente Dalfsen staat duurzaamheid onbetwist voorop. Samen met inwoners, ondernemers en onze Duurzame Dorpen stomen wij onze gemeente klaar voor een duurzame toekomst. Hier sluit de uitbreiding van het oplaadnetwerk voor elektrische voertuigen naadloos bij aan. Wij zijn dan ook trots dat onze inwoners gemakkelijk en voordelig gebruik kunnen gaan maken van de openbare laadpalen in de wijken.”

Gedeputeerde Annemieke Traag was blij dat ze zo snel na het bekend maken van de winnaar van de aanbesteding in juli, al aan de slag konden. “De beschikbaarheid van voldoende laadpunten in de openbare ruimte is cruciaal voor autobezitters om over te stappen naar elektrische auto’s. Verduurzaming van de manier waarop wij reizen is een belangrijke pijler in de energieplannen van de provincie en haar partners. Dit is dan ook een mooie mijlpaal, waarmee ik Dalfsen en Ecotap graag feliciteer.”

Het grote aantal laadpunten garandeert de e-rider de laagste prijs per Kilowatt/uur in Nederland: 18 cent per kilowatt/uur stroom, exclusief de eventuele kosten voor een laadpas. Dat is ongeveer een derde van de kosten voor fossiele brandstoffen. Algemeen directeur Kees van Bergen van Ecotap: “Wij zijn erg trots dat Ecotap samen met Allego verder werkt aan de uitbreiding van de laadinfrastructuur in Europa. Momenteel zijn er namelijk nog te weinig laadpunten om de groeiende aantal elektrische voertuigen van energie te kunnen voorzien.”

Inwoners van de gemeente Dalfsen zonder een eigen oprit kunnen bij de gemeente een laadpaal aanvragen voor hun elektrische voertuig. De palen worden op verschillende centrale plaatsen in de wijk geplaatst, zodat de afstand tussen woningen en de laadpunten beperkt blijft. Meer informatie over de aanvraag van een laadpaal is te vinden op www.openbaarladen.nl/dalfsen Om te ervaren hoe het is om elektrisch te rijden, kan het publiek volgende maand bij De Trefkoele+ diverse betaalbare e-auto’s aan de tand voelen. Van klein tot groot, van dertien in een dozijn tot hightech. De organisatie is in handen van de ANWB.

 

 

 

(foto’s: Johan Bokma Fotografie)