(bron: Evert Jan Pasman / Vechtdal Leeft TV)

 

DALFSEN / OMMEN – De weergoden waren de vierde editie van het Cigar Box Guitar Festival zaterdag gunstig gezind. Op het paar spatjes na bleef het droog. Rond een uur of één ’s middags brak de hemel open en kwam het blauw tevoorschijn en het publiek ook. Dat kwam letterlijk uit alle windstreken, Limburgers, Zeeuwen, Groningers en Friezen, eilanders, Brabanders, Achterhoekers, Twenten, Katwijkers en Rotterdammers. Alle provincies waren wel vertegenwoordigd. Er waren zelfs mensen uit Engeland, Noorwegen en Frankrijk. Aan publiciteit heeft het dan ook niet ontbroken en dat Hart van Nederland vrijdag aandacht besteedde aan het festival heeft beslist invloed gehad op het bezoekersaantal. Dat het tot ver na zes uur uur ’s avonds druk bleef bij Calluna was wel tekenend, zij het in de positieve zin van het woord. Allereerst door de relaxte sfeer, maar zeker ook door de uitgekiende programmering. Alles bij elkaar was het een onmeunige poartie.

Met het rijtje artiesten, dat louter tegen reiskostenvergoeding komt spelen, was dan ook niets mis. Chitlin’ Crew, Capt’n Catfish, The New American Farmers, Vincent Slegers, Leonard Ford, The Boothill Stompers Skiffle band, Bottle up & go, Herman Ouboter en Lazy Daisy die het festival afsloot. Zij trakteerden het publiek op een mix van roots, blues, country, skiffle, Americana en rock. Dat dit alles uit zelfbouw drumkistjes, drie- en viersnarige sigar box gitaren, een theekist bas en wasborden tevoorschijn werd getoverd, kwam sommigen bijna als wonderbaarlijk voor, maar het gebeurde op Calluna.

Verderop, een eindje bij het hoofdpodium vandaan, werd er gejamd door beginnende cigar box muzikanten. De meesten hadden elkaar nooit ontmoet, maar muziek kent geen grenzen. De lotenverkoop voor het Ommer Vechtgenotenhuis verliep boven verwachting. Zaterdagavond was de verloting. Er was maar één prijs te vergeven: een door de bekende El Mano gebouwde Dulcimer, een driesnarig instrument dat verwantschap heeft met een ukelele. Een mevrouw uit Rotterdam, familie van kunstenaar Pieter Zandvliet uit Nieuwleusen, was de gelukkige winnaar.

Op naar volgend jaar voor de vijfde editie van Cigar Box Guitar Festival. Dan met nog meer namen, want zowel het bouwen als het bespelen van een cigarbox guitar breidt zich uit als een olievlek. Prettige bijkomstigheid is dat de organisatie niet van ‘dik praten’ is zodat de liefhebbers ervan verzekerd kunnen zijn dat het low profile-karakter behouden blijft.

De semi-live uitzending van het vierde Cigar Box Festival is morgen terug te luisteren via Soundcloud. Kijk op Soundcloud naar Vechtdal FM.

 

Audiofragment: Martin Doorman maakt plectrums van edelsteen.

 

Audiofragment: sfeerimpressie festival en een praatje met kunstenaar Pieter Zandvliet.

 

Audiofragment: over een Moto Guzzi op leeftijd en een hagelnieuwe 1800 cc Indian

 

Audiofragment: sfeerimpressie festival en aankondiging gratis toegankelijk optreden in theater De Stoomfabriek op 9 september.

 

Audiofragment: Ad Lagas, bestuurslid van het Vechtgenotenhuis in Ommen, het inloophuist voor kankerpatiënten en hun naasten.

 

Audiofragment: Leonard Ford uit Friesland speelt eigen repertoire en muziek uit de jaren twintig.

 

Audiofragment: Bo Hudson en Henri Grootenhuis, de organisatoren van het festival over de totstandkoming van vierde editie en de wonderbaarlijke terugkeer van de DGF-promofiets.

 

Audiofragment: Maaike en Petra van The Boothill Stompers Skiffle band uit Dalfsen.

 

Audiofragment: Presentator Dewy Mulder van het festival en Vechtdal FM in gesprek met de musici van Bottle up & go.

 

Foto’s: Johan Bokma Fotografie / Cigar Box Guitar Festival 2017 https://www.flickr.com/photos/62504229@N08/albums/72157687745447556