OVERIJSSEL (ZWOLLE) – Spannende momenten tijdens de voorlopige uitslag van de verkiezingen voor het Waterschap Drents Overijsselse Delta, donderdagmiddag op het hoofdkantoor in Zwolle. Over het opkomstpercentage (57,5 procent) hadden de partijen geen klagen, al waren sommige lijsttrekkers wel teleurgesteld over het resultaat. Herman Odink van de ChristenUnie zag het aandeel van zijn partij met een derde slinken. Van 3 naar 2 zetels is een fikse aderlading. Ook het CDA verloor en ging van 4 naar 3 zetels. Lijsttrekker Henk Oegema moest even slikken, maar herpakte zich snel. Hij ziet uit naar een gesprek met de nieuwe coalitie.

Water Natuurlijk behield haar 5 zetels, de VVD ging van 3 naar 4, 50PLUS kwam vanuit het niets op 1 zetel, De Algemene Water Partij stond op 2 zetels en dat blijft ook zo. Tenslotte de SGP: De partij van Jan Visscher blijft met 1 zetel zeggenschap houden. Dit zijn de uitkomsten van de voorlopige telling. Maandag 25 maart volgt de definitieve uitslag. Dan wordt ook bekend gemaakt wie nieuwe bestuursleden worden. Binnenkort gaan de fractievoorzitters van de partijen in gesprek over de samenstelling van het dagelijks bestuur dat op zijn beurt weer door het algemeen bestuur wordt benoemd.

Van de 29 zetels worden 21 zetels bezet door de op woensdag 20 maart gekozen bestuursleden. De overige acht plekken zijn voor de zogenoemde geborgde zetels. De categorie Ongebouwd krijgt hierbij 4 zetels, de categorie Bedrijven 3 en de categorie Natuur 1. De gekozen en geborgde bestuursleden worden tijdens de eerste vergadering van het nieuwe algemeen bestuur op donderdag 28 maart beëdigd.

57,5 Procent van de stemgerechtigden nam woensdag de moeite om naar de stembus te gaan. Bij de vorige verkiezingen was dat 49 procent.