Onder het motto Luctor et emergo (Worstel en kom boven) is wethouder Maurits von Martels bezig met het veroveren van een plaats in de Tweede Kamer. Weliswaar staat hij een onverkiesbare 44e plek, maar hij acht zich beslist niet kansloos. Sabine Uitslag en Pieter Omtzigt kwamen immers ook met voorkeursstemmen in de kamer.

Zijn jongste wapenfeit? Een open brief aan minister-president Mark Rutte waarin hij pleit voor nuchter boerenverstand in de Tweede Kamer. Wat hem betreft moet het afgelopen zijn met zwabberpolitiek en overbodige en kostprijsverhogende regelgeving en betutteling van bovenaf.

“De sector snakt naar een helder en consistent beleid waarvan iedereen de logica snapt. De politiek moet eens ophouden zich met de bedrijfsvoering te bemoeien. Dat kunnen de boeren namelijk prima zelf”, aldus Von Martels die naast zijn wethouderschap melkveehouder is in het Vechtdal en het metier als geen ander kent.

Die brief schreef hij vooral omdat hij zich ergert aan de brief van Rutte met zijn oproep ‘Doe even normaal’ aan het Nederlandse volk. In een interview met Vechtdal FM, dat later deze week wordt uitgezonden, zegt de Dalfser melkveehouder onder meer dat bijna 75% van de kamerleden uit het westen van het land komt, maar dat ze wel over het héle land beslissen.

Hij noemt het meer dan wenselijk dat de agrarische sector weer een eigen Ministerie van Landbouw en Voedselzekerheid krijgt, ook al omdat de agrarische sector jaarlijks voor bijna 100 miljard exporteert en 10 procent van de beroepsbevolking werkgelegenheid biedt. Daarnaast is het zo dat de sector wereldwijd zeer wordt gewaardeerd vanwege haar innovaties. Von Martels noemt het niet te vatten dat juist deze sector zo weinig aandacht krijgt.

De aanloop naar de landelijke verkiezingen is zwaar, maar de lange dagen en de korte nachten zijn hem niet aan te zien. Tussen zijn werk als wethouder door overhandigt hij ‘s middags net zo vrolijk de sleutel aan prins Carnaval in Lemelerveld om ‘s avonds bij de lokale omroep in Hardenberg aan te schuiven voor een politiek programma om vervolgens  door te rijden naar de volgende afspraak in de wetenschap dat hem een korte nacht wacht aangezien hij in alle vroegte de koeien moet melken. En zo dendert de campagnetrein voort.