DALFSEN – Cathelijn en Bob Radstake en hun dochtertje Lelie moeten hun sprookjesachtige stek aan de zuidelijke Vechtdijk verlaten. Ze wonen daar permanent en dat is niet toegestaan. Dat wisten ze al langer, maar nu moeten ze toch echt weg, Hen, maar ook de eigenaar van het recreatieparkje, hangt namelijk een dwangsdom boven het hoofd. De initiatiefnemers van het levende dorp en The Living Village Festival verruilen hun niet alledaagse onderkomen voor een bejaarde SRV-wagen die door Bob wordt omgebouwd tot een rijdend tiny house. Dat gebeurt in de hal van Van Leussen in Dalfsen, op de plek waar binnenkort de opbouw van de tweede editie van The Living Village Festival begint.

Ze worden nomaden van de 21e eeuw die na het festival (van 18 tot en met 25 juni – red.) door ons land zullen meanderen, op zoek naar een plek om het levende dorp te stichten. In Raalte hebben ze al een locatie met een landgoedbestemming bekeken, maar het kan letterlijk alle kanten op.

“Toen we ons hier vestigden hebben we direct aangegeven dat we hier permanent wonen”, aldus Bob. “Toen al heeft de gemeente Dalfsen ons een dwangsom aangezegd. We hoopten binnen een paar jaar onze plannen voor een levend dorp te kunnen realiseren, maar dat liep anders.”

Dergelijke plannen hebben tijd nodig om te rijpen, om te worden geaccepteerd. Neemt niet weg dat het tweetal al contact heeft met enkele investeerders die bereid zijn de buidel te trekken mocht er een geschikt stuk grond voorbij komen.

 

Audiofragment: Bob Radstake over het komende nomadenbestaan, The Living Village Festival en de toekomst van het levende dorp, waar dat ook mag komen.

 

Audiofragment: Wethouder André Schuurman van de gemeente Dalfsen kan niks anders dan handhaven. Overigens wil dat niet zeggen dat de gemeente de deur voor de neus van de familie Radstake dichtgooit.