DALFSEN – Stelt u zich eens voor: een dubbelloops jachtgeweer, maar dan van het formaat XXXXL. Welnu, dat dus en dan in combinatie met carbid, een beetje water en wat vuur. Dat levert het nodige spektakel op. Oordoppen waren een must, maar wat een lol daar op het stoppelveld voor de kassen van Eef Stel aan de Ankummer Es!

De knallen dreunden na en lieten de dorpelingen voelen wat de Groningers in het aardbevingsgebied doormaken. Met één verschil: in het Dalfser buitengebied werd de aarde uit vrije wil in trilling gebracht. In het noorden is dat allerminst het geval. Tussen de knallen door liet een mevrouw met rode konen van de kou en opwinding weten het helemaal geweldig te vinden. Vanuit het dorp was ze op het donderen afgekomen, niet wetend dat ze zou uitkomen bij het adres waar ze wekelijks haar groenten en fruit haalt. “Ja, als Eef wat doet, dan doet ie het goed”, zegt ze. En lachend: “Eefstyle!”

Het gros van de aanwezigen liet er geen misverstand over bestaan: “carbid schieten is leuker dan gewoon vuurwerk. En ja, het is ook goed voor de saamhorigheid.”

Recentelijk bepaalde burgemeester Han Noten dat er op Oudejaarsdag vanaf elf uur ’s ochtends met carbid mocht worden geschoten en dat bleek niet aan dovemansoren gezegd. Overal in de gemeente werd grif gebruikt gemaakt van deze ontheffing om een diepgewortelde traditie in ere te houden.

 

Audiofragment: Ondanks de gestaag vallende regen blijft carbid schieten het mooiste dat er is.

 

(foto’s: Johan Bokma Fotografie)