DALFSEN – Geregeld een wijntje tijdens het koken of een biertje na het sporten? Deze vorm van drinken heet ‘gewoontedrinken’. Uit recent onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB (februari 2018) blijkt dat 75 procent van de 55-plussers zichzelf elke dag minimaal een glas alcohol inschenkt. Het aantal senioren met een uit de hand gelopen drinkgewoonte stijgt en dat baart zorgen. Carinova, GGD, de gemeente Dalfsen, politie Vechtdal, Tactus Verslavingszorg en SAAM-Welzijn (een samenvoeging van SMON, Swol en Landstede) slaan de handen ineen om hier aandacht voor te vragen. Daarom begint in mei de campagne ‘Gewoon lekker nuchter’ gericht op 55-plussers en hun omgeving.

Wethouder Jan Uitslag: “Het doel is om 55-plussers bewust te maken van wat gewoontedrinken inhoudt en ze te laten nadenken over hun drinkgedrag. Uit diverse onderzoeken blijkt dat ouderen niet of onvoldoende op de hoogte zijn van de gevaren van regelmatig alcoholgebruik. Daar willen we graag verandering in aanbrengen. Daar komt bij dat het drinkgedrag van 55-plussers vaak onbewust voorbeeldgedrag voor jongeren is. Mensen raken daarmee op (te) jonge leeftijd gewend aan alcohol.”

Alex Govers, preventiewerker bij Tactus Verslavingszorg, over de gevaren: “Ouderen hebben een grotere kans op gezondheidsproblemen wat ze extra kwetsbaar maakt voor de negatieve effecten van alcohol. Overmatig drinken vergroot het risico op valincidenten en diverse ziektes, zoals kanker. Alcohol versterkt ook de bijwerking van medicijnen. Ouderen hebben minder lichaamsvocht en meer lichaamsvet, waardoor de lever en nieren minder goed functioneren met het gevolg dat de lichaamsweerstand afneemt. Met een zogenoemd slaapmutje valt men vaak wel sneller in slaap, maar is de slaap minder diep, waardoor de nachtrust verslechtert en eerder vermoeidheid ontstaat.”

Door elkaar de vraag te stellen of en waarom men uit gewoonte drinkt, kunnen mensen met elkaar het gesprek aan gaan. Dat is niet altijd even makkelijk. Daarom is de PraotPot ontwikkeld. Hierin zitten kaartjes met grappige en ongemakkelijke vragen, stellingen en dilemma’s over het gebruik en de gevolgen van alcohol. Dit gezelschapsspel maakt het makkelijker om het gesprek aan te gaan. De Proatpot is te vinden in de kulturhusen in Dalfsen en Lemelerveld en in de Bibliotheek in Nieuwleusen. Op verzoek is ook een exemplaar aan te vragen bij Michael de Vries van Saam Welzijn. Hij is bereikbaar via nummer 0631694804 of via m.devries@saamwelzijn.nl.

Voor de één is de huisarts de eerste persoon waar je aan denkt om hulp of advies te vragen. In de eigen gemeente Dalfsen kan men op een laagdrempelige manier informatie of advies terecht bij Michael de Vries van Saam Welzijn in Dalfsen. Meer informatie over de campagne is te vinden op www.saamwelzijn.nl/lekkernuchter. De campagne is onderdeel van het gemeentelijke gezondheidsbeleid Dalfsen Kerngezond.