DALFSEN – Het Rechterenseveld waar zaterdag- en zondagavond brand woedde, is voorlopig afgezet voor publiek. Burgemeester Han Noten van Dalfsen heeft dat besloten. Om nieuwe natuurbranden zoveel mogelijk uit te sluiten zijn in de toren van kasteel Rechteren bijvoorbeeld camera’s opgehangen en waken de zweefvliegers van Aeroclub Salland vanuit de lucht over de natuurgebieden rondom Dalfsen.

“Er wordt rekening gehouden met brandstichting, zei de burgemeester maandagmiddag. “De politie doet onderzoek naar de oorzaak van de branden en zo lang de droogte voortduurt en het vermoeden blijft bestaan van brandstichting, ben ik niet van plan om het de afsluiting en andere maatregelen op te heffen.”

De afgelopen dagen waren er meerdere branden op landgoed Rechteren. Zaterdag viel 500 vierkante meter heide ten prooi aan het vuur. Zondagavond was er op vrijwel dezelfde plek weer brand. Toen ging er zo’n 300 vierkante meter in vlammen op.

“Vanwege de aanhoudende droogte en de risico’s voor omwonenden is besloten om meerdere maatregelen te nemen. Ik wil iedereen oproepen om de komende tijd alert te blijven en verdachte zaken te melden bij de politie door 112 te bellen.”

Naast landgoed Rechteren wordt ook een gebied van Natuurmonumenten extra in de gaten gehouden. In het gebied wordt de komende tijd geregeld gepatrouilleerd door medewerkers van een ingehuurd beveiligingsbedrijf.

Naar aanleiding van de branden heeft de politie buurtonderzoek gedaan. Het is niet duidelijk of dat iets heeft opgeleverd.