NIEUWLEUSEN – Samen met de leerlingen van groep 6, 7 en 8 van basisschool Het Kompas in Nieuwleusen hebben de wethouders Ruud van Leeuwen en Jan Uitslag woensdagochtend boompjes geplant langs de Petersweg. Dat gebeurde in het kader van de Nationale Boomfeestdag.

De boompjes, waaronder koningslied, zoete kers, lijsterbes en veldesdoorn, staan in de volle grond bij de gemeentelijke opslag aan de Petersweg. Het bleef niet bij boompjes alleen. Er werden ook struiken aangeplant zoals bottelroos, grauwe wilg en sleedoorn. Binnenkort volgen er nog meer bomen en struiken.

De leerlingen waren ‘s ochtends per fiets vanaf school vertrokken naar het terrein aan de Petersweg om daar samen met de medewerkers van de buitendienst en de wethouders de bomen en struiken in de grond te zetten. “Het is een mooi initiatief om kinderen op deze manier kennis te laten maken met de biodiversiteit en de leefomgeving van bijen, vlinders en vogels”, aldus wethouder Van Leeuwen die in zijn spaarzame vrije tijd imker is.

Wethouder Jan Uitslag: “Na de zomervakantie gaan de kinderen het eindresultaat met elkaar bekijken. Hopelijk zien we dan allerlei vlinders, bijen en vogels genieten van de nieuwe aanplant”.

Als dank kregen alle kinderen een vlinderstruik mee naar huis om de biodiversiteit door heel Nieuwleusen te verspreiden. Om deze dag niet te vergeten kreeg meester Arjan een ingelijste oorkonde.

Voorafgaand aan de werkzaamheden werd op school eerst uitleg gegeven over het bijvriendelijke beplantingsplan en het belang van biodiversiteit voor de flora en fauna. Dankzij de imkers Bos en Stegerman gaven tekst en uitleg over de bijenwereld.

De beplanting bij de Petersweg is onderdeel van het beplantingsplan dat gebaseerd is op het idee van ‘stepping stones’. Dit betekent dat kleine gebiedjes, zoals de Petersweg, dienen als tijdelijke verblijfplaats voor diersoorten die zich verplaatsen van het ene naar het andere kerngebied. Ook de Jagtlusterallee wordt zo’n kerngebied waar diersoorten heen kunnen trekken.

In het najaar wordt langs het fietspad een lintbeplanting aangelegd met allerlei heesters en bomen en worden er verschillende bloemenmengsels ingezaaid die opeenvolgend bloeien. Dit trekt dieren aan zoals bijen, torretjes, sluipwespen en vlinders.