Bert Huisman (foto: RTV Oost/Chantal Everaardt)

 

 

DALFSEN – Boer Bert Huisman van de Greendal mestvergister is donderdag door de Rechtbank in Zwolle vrijgesproken van mishandeling van Rita Mutter van de Partij voor de Dieren tijdens een protestactie in 2015. De betogers tegen de vergistingsinstallatie raakten toen slaags met een aantal boeren. Daarbij zou Huisman Ria Mutter uit Dalfsen tegen de grond hebben geslagen.

De vrijspraak werd bevestigd door familie van Bert Huisman die op advies van zijn advocaat zelf verder niet op de zaak wil ingaan.

In een telefonische reactie op de vrijspraak reageerde Ria Mutter dat ze liever had gezien dat Huisman was veroordeeld, maar dat er nu eenmaal recht is gesproken. “De rechter vond het aannemelijk dat meneer Huisman het had gedaan, maar op het filmpje is niet te zien dat ik werd geslagen omdat er mensen voor lopen. De rechter vond dat onvoldoende bewijs. Meneer Huisman heeft mij ook valselijk beschuldigd dat ik hem zou hebben geslagen en dat is niet waar. Helaas was dat nergens op filmbeelden te zien of te horen.”

Kamerlid Esther Ouwehand en Lia van Dijk, lijsttrekker bij de Provinciale Statenverkiezingen voor de Partij voor de Dieren, wilden die bewuste dag in Dalfsen een protestbord plaatsen bij de mestvergister van Huisman die toen in aanbouw was. Daarbij zouden zij en andere tegenstanders door boeren zijn bedreigd. Ouwehand sprak van een ‘agressieve sfeer’, waarbij ook geduwd en geslagen zou zijn. Ria Mutter deed aangifte van mishandeling. Het mediation-gesprek waarvoor Huisman en Mutter waren uitgenodigd door burgemeester Han Noten, liep toen op niets uit.