DEN HAAG / OVERIJSSEL – De biologisch dynamische land- en tuinbouw in ons land is met 1700 hectare gegroeid naar 6466 hectare, verdeeld over 137 bedrijven. Dat blijkt uit de Monitor 2016-2017, de jaarlijkse inventarisatie van Stichting Demeter.

 

Van het totaal aantal biologische bedrijven in ons land heeft nu 10,5 procent de Demeter-licentie, het keurmerk voor biodynamische producten. De gemiddelde grootte van de Demeter bedrijven is 49,4 hectare. Dat is groter dan het gemiddelde biologische bedrijf (33,7 hectare) en het gemiddelde gangbare bedrijf (32 hectare).

Ondanks de groei is Nederland op de wereldranglijst gezakt naar de zesde plaats. Duitsland voert de lijst aan met 77.000 hectare. Italië en Frankrijk volgen op grote afstand. Producten met het Demeter-label  worden vooral bij de biologische speciaalzaken verkocht. Ook daar is de afgelopen jaren sprake van groei, al bestaan geen exacte cijfers over consumentenomzet in Demeter-producten in Nederland. Het aantal Demeter-licentiehouders in handel en verwerking nam de afgelopen vijf jaar met 13 procent toe tot 95 procent begin vorig jaar.