DALFSEN – De biertjes met namen als Bleke Alie, Dalfs Blauw, en Goed Goan die in het pand aan de Molendijk worden gebrouwen vinden gretig aftrek. Het brouwen gebeurde eerst bij Admiraal Brouwerij in het Friese Oudkerk, maar sinds eind vorig jaar doen de heren van de ambachtelijke Vechtdal Brouwerij dat volledig in eigen beheer. Dat gebeurt op een plek waar vroeger werd gesport, de oude gymzaal aan de Molendijk in Dalfsen.

Omdat er eigenlijk nooit een officiële opening was geweest, pakten de bierbrouwers de agenda en noteerden vrijdag de 17e maart als officiële openingsdag. Medemerkers van het Leerwerkcentrum van stichting Philadelphia verrichtten vanmiddag in bijzijn van wethouder Klaas Agricola een speciale openingshandeling.

Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij is een zorgbrouwerij die dagbesteding geeft aan (jong)volwassenen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Er wordt samengewerkt met het Leerwerkcentrum van stichting Philadelphia in Dalfsen. Iedere vrijdag helpen gemiddeld acht medewerkers onder begeleiding in de brouwerij. Ze bottelen bier, zorgen dat de flesjes van de juiste bieretiketten worden voorzien en ze verrichten allerhande hand- en spandiensten.

Kunstenares Heleen Goutbeek en ontwerpster Annemarie van der Kolk uit Dalfsen maken de etiketten die een unieke en verfijnde sfeer uitstralen en herkenbare elementen uit het Vechtdal bevatten, waarna huisdrukkerij Eshuis de laatste stap in het proces uitvoert.

De brouwerij kon worden opgestart dankzij het VSB Fonds, Stichting Doen, Kansfonds geven om een ander en Fundatie Van den Santheuvel Sobbe.

Morgen houdt de brouwerij van 10.00 tot 16.00 uur open huis. Er staan kraampjes met streekproducten, er zijn hamburgers van Vechtdalrundvlees en is er livemuziek. Voor de kleintjes is er een springkussen.