DALFSEN – De vestiging van het Wecycle Service Center in Dalfsen is woensdagmiddag officieel in gebruik genomen. Het is een samenwerkingsverband van Wecycle, Road2Work IJssel-Vecht, ROVA en de gemeenten Dalfsen, Raalte en Zwartewaterland.
Op de locatie aan de Welsummerweg sorteren medewerkers uit de betrokken gemeenten  sinds begin april afgedankte elektrische apparaten en demonteren ze witgoedapparaten en volgen tegelijkertijd een re-integratietraject om te wennen aan het arbeidsritme. De medewerkers van Road2work kunnen een opleiding volgen voor heftruckchauffeur, maar ook een BHV-cursus of een andere scholing behoren tot de mogelijkheden. Alles om uit de uitkeringssituatie te komen. In Ede, waar al een Road2work-vestiging ‘draait’, zijn de ervaringen positief. Daar stroomt eenderde van de deelnemers uit naar een betaalde baan, Eenderde pakt een opleiding op en eenderde gaat vrijwilligerswerk doen.

Momenteel biedt Road2work in Dalfsen werk aan twaalf mensen, maar er is ruimte voor dertig, aangezien er tussentijds mensen in- en uitstromen. Het wit- en bruingoedafval uit vrijwel de hele regio gaat naar deze locatie. Dat geldt in ieder geval voor de afvalstroom uit de gemeenten Zwolle en Hardenberg. Ommen en Staphorst haken vooralsnog niet aan omdat die gemeenten geen re-integratiewerkplekken nodig hebben.

Wecycle organiseert in Nederland de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen. Al het witgoed en alles waar maar een stekker aan zit, wordt oveel mogelijk gescheiden in verschillende afvalstromen, zodat materialen als metaal, beton, glas ook afzonderlijk voor hergebruik kunnen worden afgevoerd.

audio 1: Ruud van Leeuwen, wethouder te Dalfsen, over de totstandkoming van her recyclecentrum in Dalfsen.

audio 2: Andries Vinke, vestigingsleider van Road2work.

(Foto’s: Johan Bokma Fotografie