OVERIJSSEL / DALFSEN – Varkenshouders in onze provincie hebben de alarmklok geluid over de Afrikaanse varkenspest. In België is de ziekte al uitgebroken en alles moet in het werk worden gesteld worden om verdere uitbreiding te voorkomen. Dalfsenaar Johnny Hogenkamp heeft een bedrijf met 15.000 varkens. “Nu het zo snel vanuit het Oostblok in België is opgedoken, kan het net zo goed ook vandaag in Nederland opduiken”, voorziet hij. Dat meldt RTV Oost.

 

Hogenkamp zegt standaard al veel hygiëne-maatregelen te hebben getroffen en die hier en daar aan te scherpen. “Zo mag er niemand anders dan de verzorgers en de dierenarts bij de dieren komen. Wie er niets te zoeken heeft, komt er ook niet in”, zegt hij resoluut. Volgens hem heeft de overheid misschien wel de grootste rol in het tegengaan van de Afrikaanse varkenspest. “Ze hebben zelf een nul-optie voor wilde zwijnen bedacht. Er mogen hier geen wilde zwijnen zijn. Maar ze doen er niets aan.”

De varkenshouder uit Dalfsen zegt de ziekte waar het om draait niet te kennen. “Maar het schijnt zich te uiten in braken en hoge koorts. Dat zal wel snel opvallen. En mocht er onverhoopt een dier ziek worden, dan wordt het hele bedrijf geruimd. Ik moet er niet aan denken.”

De ziekte wordt mogelijk onbewust door mensen uit het Oostblok, waar de ziekte al in meerdere landen heerst, hiernaartoe gebracht. “Bijvoorbeeld via vleeswaren op brood. Als dat gewoon ergens wordt weggegooid en een wild zwijn gaat daarmee aan de haal, dan is het al gebeurd. Zo snel kan het gaan.”

Wouter Oude Voshaar is voorzitter van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) afdeling Overijssel. “We moeten de politiek duidelijk maken dat het ernst is. Er is een nul-optie wat betreft wilde zwijnen, maar daar gebeurt niets mee. Daar moet echt verandering in komen”, zegt hij. VVD-Statenlid Henk Veltkamp is zelf ook varkenshouder. Ook hij maakt zich ernstig zorgen. “We zitten erover te denken om volgende week in de Statenvergadering actie te ondernemen met betrekking tot de nul-optie. Er is overleg met meerdere partijen om te kijken wat we kunnen doen.”