VECHTDAL (DEN HAAG) – Alle recente aanvragen van melkveehouders die tegen betaling hun koeien willen inleveren zodat ze kunnen stoppen als prakkiserend boer, worden in behandeling genomen. Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer bevestigd.

De eerste inschrijfronde van de ‘stoppersregeling’, vooral bedoeld om het mestoverschot in te dammen, werd al na één dag gesloten omdat er veel meer inschrijvingen waren binnengekomen dan gedacht. Van het totale budget van 50 miljoen euro was 12 miljoen euro gereserveerd voor aanvragen in de eerste ronde. Om de bijna 500 aanvragen in te willen – vooropgesteld natuurlijk dat ze worden goedgekeurd – wordt het bedrag verhoogd naar 38 miljoen euro.

De eerdere aankondiging dat er geloot zou gaan worden zorgde voor veel onrust onder de boeren. De vakgroep Melkvee van LTO is blij met de toezegging van de staatssecretaris. De verwachting is dat in mei de tweede en laatste ronde wordt gehouden waarin boeren zich kunnen aanmelden.