Tussen de bedrijven door konden de kinderen worden geschminkt en had clown Robbie de lachers op zijn hand (foto: Johan Bokma Fotografie)

 

 

DALFSEN – Het terrein van Hiawatha Outdoor aan de Bellingweer was zaterdag voor het tweede achtereenvolgende jaar het toneel van de Warme Welkomdag voor vluchtelingen. Het was warm en droog, prima omstandigheden dus voor een geslaagde sport- en speldag voor de kinderen van statushouders die woonachtig zijn in de gemeente Dalfsen. Wethouder Jan Uitslag, die in zijn vrije tijd niet vies is van een potje voetbal, liet zich van zijn sportiefste kant zien en zette zijn beste been voor bij het touwtrekken. In minder dan geen tijd had hij een klik met de deelnemende kinderen en hun ouders die volledig opgingen in het spel en er overduidelijk lol in hadden.

Kinderen van vluchtelingen hebben vaak veel meegemaakt. “De Warme Welkomdag staat voor een onbezorgd dagje uit, zodat ze op een leuke, speelse manier in contact komen met andere en Nederlandse kinderen”, aldus Geke Wubs van Vluchtelingenwerk Dalfsen die de dag op touw had gezet. Het was overigens Jan Ebeltjes van de stichting Christelijke Hulp Oost Europa die begin vorig vorig jaar met het idee op de proppen kwam. Hij brengt kinderen uit de Oekraïne tijdens vakanties onder bij gastgezinnen en zocht een manier om de kinderen met leeftijdgenoten in contact te brengen. Hij zette Vluchtelingenwerk op het spoor van Stichting Fred Foundation en de rest is geschiedenis.

Op het programma stonden zaterdag een zeskamp met onder meer touwtrekken en ‘water naar de zee dragen’, gevolgd door een lunch met hapjes die door de ouders waren gemaakt en daarna een voetbalwedstrijd. En wie geen zin had in ‘balletje trappen’ ging lekker mee met de huifkartocht naar de uitkijktoren bij De Stokte om daar van het uitzicht te genieten. Iedereen was vrij in doen en laten. Muziek was er van de skiffle-band The Boothill Stompers en de gelegenheidsmuzikanten van Barnhouse die regelmatig jammen bij het Dalfser kunstlokaal in de Julianastraat, overigens tot groot genoegen van de buurt. Al ruim voor aanvang stonden de deelnemers te trappelen van ongeduld en aan het einde van de dag hadden ze nog voldoende energie over om nog een paar uur door te gaan. Het was van begin tot eind een mensenzee met louter en alleen lachende gezichten, tekenend voor deze tweede editie van de Warme Welkomdag. Het woord verbinding bleek zaterdag ook een werkwoord. Die derde editie komt er zeker en vast!

 

(foto’s: Johan Bokma Fotografie)