ZWOLLE/DALFSEN – In totaal 46 mensen zien een buitenkans in het ambt van burgemeester in Dalfsen. 16 Vrouwen en 30 mannen tussen de 33 en 67 jaar stuurden hun sollicitatiebrief aan Commissaris Andries Heidema.

De achtergronden van de sollicitanten lopen uiteen. 34 Mensen hebben of hadden een hoofdfunctie in het openbaar bestuur, 12 sollicitanten hebben een andere professionele achtergrond. 11 Kandidaten zijn lid van de VVD, 9 van het CDA, 9 van de ChristenUnie, 5 van D66 en de PvdA, 3 van GroenLinks en 2 van een lokale partij. Van 2 kandidaten is de politieke kleur niet bekend.

De sollicitatietermijn liep van 21 juni tot 12 juli. Huidig burgemeester Han Noten vertrekt 23 november, waarna zijn opvolger per 1 december de honneurs kan waarnemen.

De profielschets voor de nieuwe burgemeester ligt er sinds juni. De vertrouwenscommissie met afgevaardigden uit de gemeenteraad doet onderzoek naar de kandidaten. Vervolgens bespreken de Commissaris van de Koning en de vertrouwenscommissie een selectie van kandidaten. Aansluitend gaat deze commissie met die kandidaten in gesprek en brengt verslag uit aan de gemeenteraad en bereidt de aanbeveling voor. Als hoogste orgaan draagt de gemeenteraad de beste kandidaat voor de gemeente Dalfsen voor bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Of de nieuwe burgemeester ook echt in december kan beginnen? In de procedure is daar wel rekening mee gehouden.